Με εθνικό τελικό η επιλογή της Κύπρου για την Eurovision

Μέσα στις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για την επιλογή της κυπριακής αποστολής. Οι περισσότερες ήταν διφορούμενες σχετικά με το αν η αποστολή φέτος θα ήταν απευθείας ανάθεση από το ΡΙΚ, ή αν θα διεξαγόταν εθνικός τελικός μέσα από τον οποίο θα επέλεγε ο κόσμος  θα μπορούσε να επιλέξει την συμμετοχή που θα τον αγγίξει περισσότερο.

Μέσα από αποκλειστικές πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, το ΡΙΚ θα ανακοινώσει τελικά την διαδικασία επιλογής του εκπροσώπου της Κύπρου για την 35η συμμετοχή της στην Eurovision.

Σε περίπτωση εθνικού τελικού το ΡΙΚ θα καλέσει διάφορους ερμηνευτές οι οποίοι θα πρέπει να στείλουν ένα βίντεο με τραγούδι που θα το ερμηνεύουν οι ίδιοι, όπου μια επιτροπή θα ακούσει προσεκτικά όλες τις συμμετοχές και θα καταλήξει στους καλύτερους. Στην συνέχεια όσοι προκριθούν θα εμφανιστούν ζωντανά στην επιτροπή, με σκοπό να γίνει επιλογή των φιναλίστ που θα διαγωνιστούν αργότερα στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Η επιλογή του τελικού νικητή θα είναι απόφαση κοινού και κριτικής επιτροπής σε αναλογία 50-50.

Όπως και σε προηγούμενες χρονιές στην κριτική επιτροπή θα είναι ο επικεφαλής της Σουηδίας Christer Bjorkman, ο Χάρης Σάββας που μετά την καταπληκτική σκηνοθεσία στην φετινή συμμετοχή του ανέθεσαν για ακόμα μία χρονιά αυτό το δύσκολο έργο, αλλά και ο συνθέτης του τραγουδιού.

Αναμένουμε με ανυπομονησία την επίσημη ανακοίνωση του ΡΙΚ. Ομολογουμένως, φαίνεται πως το κρατικό κανάλι της Κύπρου τα τελευταία χρόνια δουλεύει σκληρά και αποδεικνύει πως η σκληρή δουλειά μπορεί να αποφέρει συνεχόμενες προκρίσεις στον τελικό του διαγωνισμού. Ευχόμαστε να γίνει το ίδιο και στον επόμενο διαγωνισμό, ευχόμενοι μάλιστα μία υψηλότερη θέση στην βαθμολογία του φετινού τελικού.

Spyros Petrou

Μέλος του INFE Cyprus και αρθρογράφος. Ιδιώτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Πάθος του η Eurovision από μικρός.