Βοσνία-Eρζεγοβίνη: Αβέβαιη η άμεση επιστροφή της χώρας στην Eurovision

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι από τις χώρες που τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να παίρνει μέρος στην Eurovision λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η υπεύθυνη αποστολής Lejla A. Babovic ρωτήθηκε ξανά για το ζήτημα από το Klix.ba και για τις πιθανότητες επιστροφής της χώρας στον θεσμό απαντώντας:

H επιστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαρτάται κυρίως σε οικονομικά θέματα, το πως θα τα χειριστεί το BHRT κι αν θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος του στην EBU. Aν μπορούσαμε να βρούμε τα χρήματα και να ξεκινήσουμε την αποπληρωμή, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μία πιθανή επιστροφή. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε το 2020 αλλά από την στιγμή που το BHRT συνεχίζει να έχει προβλήματα και μόνο έναν μικρός αριθμός πολιτών πληρώνει φόρο για αυτό, θα είναι δύσκολο να πάρουμε μέρος.

Όπως ανέφερε η ίδια το κόστος μίας συμμετοχής ανέρχεται στα 250.000 με 300.000 ευρώ ενώ σε ερώτηση για το αν το κόστος μπορεί να αναλάβει κάποια ιδιωτική εταιρία όπως το 2016 δήλωσε:

Οι επιχειρηματίες κι οι μεγάλες εταιρίες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για να στηρίζουν μία συμμετοχή της Βοσνίας, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ενδιαφέρον. Οπότε όλο το βάρος πέφτει στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα BHRT. Tου έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του ότι χρωστά πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ κι έτσι θα ήταν τρομερά δύσκολο για κάποιον να έρθει και να πληρώσει όλα τα έξοδα.

Aυτήν την στιγμή η χώρα δεν μπορεί να πάρει μέρος σε κανένα διαγωνισμό της EBU μέχρι να πληρωθεί το χρέος.

Η πιο πετυχημένη συμμετοχή της χώρας ήταν το 2006 με τους Hari Mata Hari και το Lejla (3oι) ενώ η τελευταία της συμμετοχή το 2016 με τους Dala, Dean ft. Ana Rucner και Jala και τον τίτλο Ljubav Je δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Πηγή: Eurovoix

Giannis Kostikas

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής.