Σουηδία: Oι αλλαγές στην ψηφοφορία του Melodifestivalen 2019

Από καιρό γνωρίζαμε ότι το σύστημα ψηφοφορίας του φετινού Melodifestivalen θα υποστεί κάποιες αλλαγές που θα έχουν σχέση με την ηλικία των ψηφοφόρων. Ωστόσο μόλις χθες γνωστοποιήθηκαν ακριβώς αυτές οι αλλαγές και που αποσκοπούν. 

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι οι ψήφοι θα χωριστούν σε ηλικιακές ομάδες. Αυτές οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες γίνονται βασικά μέλη της κριτικής επιτροπής, (συνολικά 7 ομάδες) με την όγδοη να είναι εκείνη του τηλεοπτικού κοινού (όλων των ηλικιών). Δεν θα είναι πλέον δυνατή η ψηφοφορία μέσω SMS.

Στους τέσσερις προημιτελικούς οι ομάδες αυτές θα ψηφίσουν με το σύστημα (1-2-4-6-8-10-12) ενώ στην Δεύτερη Ευκαιρία θα κερδίζει έναν βαθμό το τραγούδι που έλαβε τις περισσότερες ψήφους από αυτές.

Στον τελικό θα ψηφίσουν με το κλασικό σύστημα της Eurovision και θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τις διεθνείς επιτροπές που θα υπάρχουν. 

Κάθε ηλικιακή ομάδα θα έχει διαφορετικό χρώμα και μέσω μίας εφαρμογής θα καταλαβαίνουμε ποιες τρεις ηλικιακές ομάδες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για κάποιο τραγούδι.

Στα αποτελέσματα του τελικού δεν θα μάθουμε αμέσως τι ψήφισε χωριστά η κάθε ομάδα αλλά θα γίνει γνωστό μία εβδομάδα αργότερα για λόγους διαφάνειας.

Ενδεικτικά κάποιες ομάδες είναι: χρώμα πράσινο για όσους ψηφίσουν από 5-9 ετών, μπλε για όσους είναι από 16-29, πορτοκαλί από 75 ετών και πάνω κ.ά.

Πώς σας φαίνονται οι αλλαγές; Έχουν ενδιαφέρον;

Την χώρα πέρυσι εκπροσώπησε ο Benjamin Ingrosso με το Dance You Off κατακτώντας την έβδομη θέση.

Giannis Kostikas

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής.