Γαλλία: Aνασκόπηση των δύο ημιτελικών του Destination Eurovision

Οι δύο ημιτελικοί ενός από τους πιο δημοφιλείς εθνικούς τελικούς αποτελούν παρελθόν κι είμαστε πλέον σε θέση να σχηματίσουμε μία πιο σαφή εικόνα για τις οκτώ συμμετοχές του τελικού του Destination Eurovision. Αυτό που διακρίναμε ήταν ότι ανεξαρτήτως προτιμήσεων, οι περισσότερες συμμετοχές είχαν ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα στην σκηνή με μία πολύ δυνατή παραγωγή να τις πλαισιώνει. Για να δούμε με μία μικρή ανασκόπηση όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των δύο ημιτελικών.

Πρώτος Ημιτελικός

Φυσικά την παράσταση έκλεψε το ακλόνητο φαβορί, ο Bilal Hassani με το Roi. Αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν να δούνε live την εμφάνισή του καθώς και μόνο με την ανακοίνωση της συμμετοχής του είχε καταφέρει να συζητιέται έντονα.

Aν κι η εμφάνισή του από αρκετούς θεωρήθηκε flat και πολύ επιτηδευμένη, αυτό δεν εμπόδισε την συμμετοχή του να προκριθεί με πολύ μεγάλη άνεση στον τελικό. Από ότι φαίνεται ο καλλιτέχνης έχει ρεύμα και λογικά θα είναι ο επόμενος εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Eurovision. Για την ιστορία η εμφάνισή του απέχει αρκετά σε views σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετοχές.

Αν και στην ακουστική version το τραγούδι δεν σε έπειθε για θεματικά αποτελέσματα, εντούτοις τα κατάφερε. Η γεμάτη ζωντάνια εμφάνιση του Silvan καθώς κι όλα τα διαφορετικά τοπία που εμφανίζονταν κατά την διάρκεια του act έκαναν όλη την ατμόσφαιρα παιχνιδιάρικη. Μία πρόκριση που πραγματικά άξιζε.

Πολύ καλά φωνητικά για την Chimene που σε συνδυασμό με τον κύβο και τα μοτίβα φωτιάς χάρισαν την πρόκριση στο La Haut.

Ανέλπιστη ήταν η πρόκριση της Aysat που ωστόσο το αποτέλεσμα επί σκηνής ήταν συντονισμένο και δυναμικό. Βέβαια το κοινό του έδωσε την τελευταία θέση κι η πρόκρισή της οφείλεται κυρίως στην επιτροπή.

Δυστυχώς η Florina με το In The Shadow δεν κατάφερε να προκριθεί παρόλο που ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Χαρακτηριστικά δεν πήρε κανένα βαθμό από την επιτροπή.

Δεύτερος Ημιτελικός

Το ευτράπελο της χθεσινής βραδιάς ήταν η εισβολή του κινήματος BDS μετά την εμφάνιση της περσινής νικήτριας της Eurovision Netta Barzilai. Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε στο να συνεχιστεί ομαλά η βραδιά.

Το χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας ήταν «η μάχη για την τέταρτη θέση πρόκρισης» καθώς άλλαξε πολλούς υποψήφιους κατά την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Σε άλλους έφερε χαμόγελα και σε άλλους εκνευρισμό.

Η πολύ καλλιτεχνική προσέγγιση της συμμετοχής από τον Emmanuel σε συνδυασμό με την υποβλητική ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι συγκίνησαν το γαλλικό κοινό χαρίζοντάς του την πρώτη θέση (δεύτερη στο σύνολο).

Η επιτροπή ήθελε παμψηφεί Seemone. Μία πολύ συναισθηματική κι όμορφη μπαλάντα που αν και φαβορί, δεν πήρε για λίγο την πρώτη θέση στο κοινό. Θα μπορέσει άραγε να κοντράρει την ξέφρενη πορεία του Roi;

Φωτιά στα κόκκινα για τις Divaz. Εξαιρετικά φωνητικά και μία εμφάνιση που δεν ξεχνάς εύκολα. Εκρηκτικό αποτέλεσμα που χάρισε στο γκρουπ την πρόκριση παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων φάνηκε να έχουν αγωνία ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Ούτε ο ίδιος ο Doutson φαινόταν να πιστεύει στην πρόκρισή του που ήρθε στο παρά πέντε και κατά τύχη θα λέγαμε. Στις επιτροπές δεν τα πήγε και τόσο καλά ωστόσο να είναι καλά ο Mikolas Josef που του έδωσε υψηλή βαθμολογία και τον έβαλε ξανά μέσα στο παιχνίδι. Το κοινό έδειξε μέτρια ανταπόκριση στην συμμετοχή του και τελικά κέρδισε την πρόκριση για τον τελικό με μόλις έναν βαθμό διαφορά από τον πέμπτο στην σειρά.

Κι αφού θυμηθήκαμε τις οχτώ συμμετοχές που θα διαγωνιστούν στον τελικό του Destination Eurovision, πείτε μας και την δική σας γνώμη.

Ποια συμμετοχή αξίζει να εκπροσωπήσει την Γαλλία στο Τελ Αβίβ;

Giannis Kostikas

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής.