Πιθανή επέκταση των BIG 5 ανέφερε ο πρόεδρος του Reference Group της EBU

Ο Frank-Dieter Freiling, Πρόεδρος του Reference Group του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, επιβεβαίωσε ότι ο κανονισμός των Big Five θα παραμείνει.

Ο ίδιος εξήγησε σε ένα live stream στο Facebook:

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ισορροπημένος και το μεγαλύτερο μέρος του televoting προέρχεται από τις μεγάλες χώρες. Ο κανόνας εφαρμόστηκε για να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των θεατών και κατά συνέπεια η πλειοψηφία των τηλεθεατών που ζουν στις μεγάλες χώρες μπορούν να απολαύσουν τo σόου και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της  ψηφοφορίας και πιστεύω ότι αυτό αποδείχθηκε μια καλή λύση.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι ο κανονισμός όχι μόνο δεν θα απαλειφθεί αλλά υπάρχει πιθανότητα επέκτασής του σε άλλες χώρες:

Φυσικά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία “μεγάλες χώρες” και συζητούμε τακτικά αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο τον κανόνα.

Ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ το 2000, με τις Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο να προκρίνονται αυτόματα στον μεγάλο τελικό, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Οι Big Four επεκτάθηκαν σε Big Five το 2011, όταν η Ιταλία επέστρεψε στο διαγωνισμό. Ο κανόνας βασίζεται στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές για την EBU.

Από την άλλη αυτός είναι ένας από τους βασικούς λίγους που απέχει η Τουρκία στον διαγωνισμό.

Άραγε έχουν ήδη οι ιθύνοντες της ΕΒU κάποια χώρα υπ’όψιν;

Giannis Kostikas

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής.